top of page

FAQs

Antwoord op je vragen...

De simulator is geen echt paard. Heeft het dan wel zin om op de simulator te trainen?

Paardrijden bestaat uit twee belangrijke dimensies: 1) de fysieke/mentale capaciteiten van de ruiter, en de interactie met 2) de fysieke/mentale capaciteiten van het paard. De simulator focust op de eerste dimensie, ook omdat dit de beste basis vormt om een stuk verder te geraken in de tweede dimensie. 

Het is daarom dat in de Spaanse rijschool ruiters de eerste 4 à 5 jaar enkel werken aan hun zit. En ze doen dit op zeer hoog opgeleide paarden, omdat een goed getraind paard met regelmatige en goede gangen de beste manier is om aan je zit te werken. Pas daarna mogen de ruiters aan de slag met jongere paarden die zowel fysiek als mentaal nog wat werk aan de winkel hebben. Het probleem is dat de meesten onder ons niet de kans krijgen om te leren rijden op zulke paarden. De simulator kan echter perfect die functie vervullen. Als jij wilt werken aan jezelf, dan is de simulator een prachtig instrument om je daarin tegemoet te komen.

Kan de simulator echt springen?

De simulator maakt inderdaad een springbeweging. Je voelt hem voor de sprong echt omhoog gaan en na de sprong naar beneden gaan. Hij kan ook de hals strekken boven de sprong en bij het neerkomen. De springbeweging is dus echt wel realistisch.

Kan de simulator piaffe en passage?

Ja, de simulator kan de beweging van piaffe, passage, galopwissels etc nabootsen. Hij kan wissels om de pas springen en laat je dus toe om kennis te maken met de meer geavanceerde hoge dressuuroefeningen en hoe je die moet rijden.

Ik ben een beginnende ruiter. Heeft het zin om te rijden op de simulator?

Beginnende ruiters hebben het erg vaak moeilijk om in balans te zitten: wegschuiven in het zadel, stuiteren in de draf, voorover vallen, in stoelzit zitten, op de teugels steunen. We hebben het allemaal meegemaakt. Het is veel makkelijker om dit te corrigeren op de simulator dan op een echt paard. De galop leren uitzitten, of leren doorzitten in draf, of netjes overgangen leren rijden... gaat ééns zo snel op de simulator omdat je enkel moet focussen op je eigen lichaam, terwijl de instructeur naast je staat en je kan helpen met je houding en balans. Ook als je in galop gaat. Op een levend paard is dat onmogelijk. Op een levend paard moet je bovendien ook sturen, en opletten, en met het paard bezig zijn. Alsof goed leren zitten al niet moeilijk genoeg is! De simulator heeft goede, regelmatige gangen die je toelaten om echt te gaan experimenteren met je zit, je houding... tot je dat magische moment voelt dat je echt diep kan gaan zitten. Je paard zal je erg dankbaar zijn dat je zijn rug hebt gespaard.

Kan de simulator weigeren voor de sprong?

Ja, de simulator kan weigeren. Hij zal niet bokken of abrupt stoppen, maar gewoon door of om de sprong heen lopen. Het blijft dus veilig.

Is de simulator iets dat je één keertje doet, of moet je lessenreeksen nemen?

Dat hangt helemaal af van de wensen en behoeften van de klant. Sommige ruiters hebben slechts 1 sessie nodig, vooral om zicht te krijgen op hun eigen 'scheefheden', en kunnen dan weer vele maanden of zelfs jaren verder. Andere ruiters willen graag een intensiever traject volgen waarbij regelmatige sessies op de simulator worden ingepland. Alles is bespreekbaar en mogelijk. Jouw balans is ons doel. Wij ondersteunen graag waar nodig en gewenst.

Hoe sensibel is de simulator?

De simulator is afgesteld op kleine en fijne hulpen. Hij zal altijd voorwaarts reageren op lichte beenhulpen, hij springt direct aan in linker of rechtergalop, hij reageert op halve ophoudingen, en als je teveel rijdt met de handrem op valt hij stil. Als je dus lichte hulpen wilt leren geven is onze sim een super leermeester, alsof hij opgeleid is door de wereldtop dressuur, jumping en cross-country (en dat is ook zo). Hij is echter niet sensibel op het mentale vlak: ook al stuiter je, geef je foute hulpen, hang je in de teugels, verlies je je balans... hij wordt niet boos of onzeker. Hij blijft gewoon zijn werk doen.

Is de simulator nog zinvol voor gevorderde of wedstrijdruiters? Die kunnen immers toch al goed rijden?

Ruiters met een perfecte zit, houding en balans zijn eerder uitzonderlijk en rijden meestal op topniveau. Maar ook zij moeten blijven werken aan hun coördinatie en rechtheid. Elke mens is immers (in meerdere of mindere mate) scheef. De simulator helpt je om die scheefheden in kaart te brengen zodat je hieraan kan werken. En dat is altijd waardevolle feedback, voor ruiters op elk niveau. 
Bovendien laat de simulator je toe om oefeningen te rijden waar je met je eigen paard misschien nog (net) niet aan toe bent? Zo leer je de hulpen kennen waardoor je het achteraf makkelijker juist kan toepassen op je eigen paard.

bottom of page